I dag er Kyndelmisse, eller som den blev kaldt i Danmark i gamle dage Kjørmes Knud. En gammel kristen helligdag, hvor det markeres at halvdelen af vinteren er gået og dagen fejres stadig med en stor lysfest i den katolske kirke. I Danmark blev Kyndelmisse sammen med andre helligdage afskaffet ved helligdagsreformen i 1770.

Kyndelmissen falder altid 40 dage efter Jesus fødsel, dagen hvor Jomfru Maria kunne fremstilles i templet til den rituelle renselse.

Der var mange traditioner og varsler er knyttet til Kyndelmisse. F.eks. hvis det blæser så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden så vil foråret snart være på vej og Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø. man sagde også, at Skt. Peter smed den varme sten i vandet denne dag, så isen kunne smelte og foråret komme, idet dagen regnes for årets koldeste.

Ved kyndelmisse afholdtes Kjørmes-gilde, som var et sammenskudsgilde, hvor der spistes en kraftig suppe, pandekager med øl og brændevin eller stuvet hvidkål med flæsk og pølse.

Jeg tror, at vi vil holde ved en del af traditionen og lave pandekager i eftermiddag.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s