loxsura_01-01-2011__508599a

Kort tid inden sit bryllup forsvinder den unge kvinde Nouf. Umiddelbart ser det ud til. at hun har taget sin yndlingskamel med op i ladet på en lastbil og er draget ud i den saudiarabiske ørken, måske for at stikke af.

Familien beder ørkenguiden Nayir om hjælp, men desværre lykkes det ham ikke at finde Nouf i live. I stedet må han overbringe familien den triste besked om at hendes død. Den efterfølgende obduktion viser at Nouf var gravid, hvilket naturligvis er nærmest utænkeligt i det stærkt religiøse saudiske samfund.

Selvom familien ønsker at lægge låg på sagen, beder Noufs adoptivbror Othman, sin bedste ven Nayir om at undersøge dødsfaldet. Nayir indvilliger, men efterfølgende opstår der mange problemer. Særligt fordi han bliver nødt til at samarbejde med Katya, som er retsmediciner. Derudover er hun kvinde og Othmans forlovede. Nayir er rettroende muslim, og alene det at tale med en kvinde er særdeles problematisk.

Nayir er forældreløs og er opvokset hos sin ugifte onkel, hvilket gør det næsten umuligt at møde en ung kvinde. Han er gammeldags og meget rettroende, omend han ikke som sin nabo, må vende om for at foretage en ny rituel afvaskning, hvis han på sin vej til moskeen møder en kvinde. Nayir er sympatisk og man forstår næsten hans kvaler, når han møder kvinder, som ikke er totalt tilslørede.

Den sidste sura er en kriminalroman som foregår i Saudi-Arabien. I spændingfeltet mellem religiøse foreskrifter, traditioner og det moderne samfund, mellem mænd og kvinder, mellem rig og fattig, og mellem saudiarabere og udlændinge må Katya og Nair bevæge sig meget forsigtig, hvis det skal lykkes dem at opklare sagen.

En god kriminalroman, som er så meget mere – nemlig en samfundsbeskrivelse af et samfund, som jeg i hvert fald ikke kender noget til. Det er ikke ofte, man læser bøger som foregår i de stærkt religiøse lande, som f. eks. Saudi-Arabien. Jeg er naturligvis let at narre, men jeg tror på Zoe Ferraris beskrivelser af det saudiske samfund, de riges boliver og biler, jetski, kameler, de hyppie bønner og de fysisk og intellektuelt tilslørede kvinder.

Reklamer

4 meninger om “Den sidste Sura af Zoë Ferraris

  1. Hej Anne,
    Tak for info. Jeg var ikke engang klar over, at der er en mere. Skal helt sikkert se om vi har den på biblioteket 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s