Vi var på en lille ferie til Polen i Kristi Himmelfarts ferien. En kærestetur for manden og jeg, uden unger. Vi skulle afsted med fiskeriforeningen, som manden er medlem af. En lang tur med bus, så jeg var lidt spændt på hvad ryggen sagde til det. Jeg havde puder og rygpølle med, så der var slet ingen problemer.

Turen gik til den forholdsvis lille by Gorzów Wielkopolski. Ikke et sted jeg overhovedet kendte eksistensen af, inden vi skulle dertil.

Det viste sig, at være en hyggelig lille by, lidt mindre end Aalborg. Den ligger ca. 110 km øst for Berlin, og var inden Anden Verdenskrig en tysk by. Med sin beliggenhed har herredømmet over byen skiftet mellem tysk og polsk igennem tiderne. Men mellem 1249 og 1945 blev befolkningen efterhånden mest tysk og i 1871 blev byen, som hele Preussen indlemmet i det tyske rige. Efter Anden Verdenskrig blev byen Polsk og den tyske befolkning blev forflyttet vestpå til tyske områder.

Gorzów ligger lige ved floden Warta. Det er en meget grøn by, og nævnes ofte som ‘the city of parks and gardens’, og det er absolut fortjent. Der er mange parker rundt om i byen og man ser træer alle steder. Man er i gang med at renovere hele flodbredden. Der kommer mange lækre cafeer og restauranter og sågar en strand er der lavet.

En af de store attraktioner i byen er St. Mary’s Cathedral. Den flotte rødstens-kirke i gotisk stil, som ligger på det gamle bytorv midt i byen, og er meget smukt belyst om aftenen. Bymidten er ellers præget af mange bygninger fra kommunist tiden, men kommer man lidt om bagved er der også mange smukke huse. Byen gennemgik en omfattende restaurering i forbindelse med pavens besøg i 1997, men der er stadig mange steder, som trænger til en kærlig hånd.

Der er ikke mange attraktioner for turister, et besøg på et par dage var passende. Manden er ikke vild med museumsbesøg, så det sprang vi over denne gang. Vi var på en dejlig sejltur på Warta, et besøg på et kæmpestort marked ved grænsen til Tyskland. Nogle gode middage og nogle ture rundt i byen blev det også til.

Der er flere billeder her.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s