Clara Kramer var en helt almindelig pige på 15 år, da Anden Verdenskrig brød ud. Men hun var også polak – og jøde. Hendes erindringer er en gribende, livsbekræftende og dybt personlig beretning om en ung piges utrolige kamp for at overleve – og om en verden, hvor selv en fjende kan vise sig at være din eneste redning.

Historien udspiller sig i den lille by Zolkiwew i Polen, hvor 18 mennesker skjulte sig i en kælder, mens resten af byens jødiske befolkning blev deporteret til udryddelseslejrene eller brutalt myrdet. I 18 måneder forblev jøderne skjult i kælderen, uden SS opdagede dem. I huset boede en kristen, forsumpet etnisk tysker ved navn Beck, som egentlig burde være nazist. Beck var kendt som alkoholiker, skjørtejæger og antisemit. Men Beck besluttede sig for at skjule Claras familie og to andre jødiske familier i deres kælder. Den gifte hr. Beck benyttede samtidig lejligheden til at have en affære med en af pigerne nede i dybet.

Bogen er fyldt med en ung piges håb og sorg. Der er rørende scener om kærlighed og bestialske optrin med mord og vold, som når nazisterne brutalt myrder byens jøder. En indførsel i dagbogen lyder kortfattet:

»De kørte lastbiler hen under et vindue og smed voksne og børn ned i bilerne. Nogle af Gestapo-folkene brugte økser. En af dem, der blev hakket ihjel, var Nusick Lichter, en tolvårig dreng.«

Kun 50 af byens 5.000 jøder overlevede og f. Den 15-årige Clara skrev dagbog og der er ingen tvivl om ægtheden. Et par sider af dagbogen i øvrigt er gengivet fotografisk. Hendes dagbog befinder sig nu på US Holocaust Memorial Museum, og Clara er en af grundlæggerne af Holocaust Ressource Center i USA, hvor hun bor.

Det er en bog som kan sammenlignes med Anne Franks dagbog, og det er forunderligt at den først udkommer nu. Det er en fantastisk bog, som flere gange kaldte tårerne frem hos mig.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s