Manden havde set, at der var rundvisning på Hammershus Borg to gange hver dag. Vi har før været der, men det kunne være sjovt med en guidet tur, så man også kunne få noget af historien med. Og det skal jeg love for at vi fik. En meget vidende kvinde fra Bornholms Middelaldercenter førte os rundt på slotsruinen, samtidig med at hun fortalte om slottes historie.

Hammershus’ historie går helt tilbage til 1255, hvor man mener at borgen er grundlagt af ærkebiskoppen Jakob Erlandsen. Det har i mange år spillet en stor rolle i magtkampene mellem konge og kirke.

Hammershus blev i 1522 erobret af lübeckerne og de istandsatte borgen og benyttede den i de år, de havde den i pant fra den danske konge. I 1576 kom borgen igen under den danske konge, og ved roskildefreden i 1658 fik svenskerne Bornholm. De indsatte Johan Printzenskiöld blev som guvernør. Senere erobrede bornholmske oprørere borgen og slog Johan Printzenskiöld ihjel. Øen blev herefter tilbudt til den danske konge. Bornholmerne siger derfor med stolthed, at de er de eneste danskere, der faktisk har valgt at tilhøre Danmark.

Efterhånden mistede Hammershus sin betydning som fæstning. Den blev anvendt som statsfængsel for bl.a. Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina Ulfeldt, der blev indsat i 1660. Det lykkedes dem at flygte fra Manteltårnet, men efterfølgende blev de fanget i den nærliggende by, hvorefter de blev placeret i et mørkt slotskapel. Senere igen blev de indsat i Blåtårn – på hver sin etage.

I 1822 blev borgen eller rettere ruinen heraf – fredet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s